Hej och välkommen till denna lärcirkel om Fordon- och transportprogrammet på gymnasiet, karriärsmöjligheter kopplat till programmet och hur du, om du vill, kan läsa vidare efter gymnasiet. Jag heter Martin och kommer att guida dig igenom den information du skall få ta del av. Här till höger hittar du en film om hur du navigerar dig igenom de olika funktioner som finns i lärcirkeln, så börja med att titta igenom den. Följ sedan pilarna och min vägledning för att ta dig vidare.

OK

Runt den här hubben hittar du vid de olika vägarna information om de olika inriktningar du kan välja. Varje inriktning börjar med att du får titta på filmer hämtade från exempel på yrken man kan jobba med. Här finns också en lista på några exempel på jobb du kan få genom att läsa inriktningen. Du får därefter information om hur du kan forma dina gymnasiestudier.

Vid den här hubben får du se på filmer som visar hur vardagen för en bilskadereparatör och en fordonslackerare kan se ut. Det finns också länkar till sidor med mer information. Dessa två jobb är bara två av alla de yrken du kan få genom att läsa Fordons- och transportprogrammet med inriktning Karosseri och Lackering. Är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du läsa mer i textrutan och titta på bilden med möjliga karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till höger."

Vid den här hubben får du se på filmer som visar hur vardagen för en lastbilsmekaniker och en maskinmekaniker kan se ut. Det finns också länkar till sidor med mer information. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du läsa mer i textrutan och tittat på bilden med möjliga karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till vänster.

Vid den här hubben får du se på filmer som visar hur vardagen för en reservdelsspecialist och en personbilsmekaniker kan se ut. Det finns också länkar till sidor med mer information. Dessa två jobb är bara två av alla de yrken du kan få genom att läsa Fordons- och transportprogrammet med inriktning Personbil. Är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du läsa mer i textrutan och titta på bilden med möjliga karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till höger.

Vid den här hubben får du se på filmer som visar hur vardagen för en Yrkesförare kan se ut. Det finns olika typer av yrkesförare så som lastbilsförare, bussförare och budförare. Det finns också länkar till sidor med mer information. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du läsa mer i textrutan och tittat på bilden med möjliga karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till vänster.

Här ovan kan du kolla in vad WorldSkills Sweden kopplat till yrkesprogrammen är och du kan också undersöka vad som eventuellt kan hända efter gymnasiet om du skulle vilja studera vidare.

WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. De är exempelvis inblandade i Yrkes-SM, Yrkes-EM och de jobbar aktivt för att öka förståelsen för hur det är att studera på ett yrkesprogram och sen ta sig ut i yrkeslivet. För att få uppdaterad information om nyheter och event kopplade till yrkesprogrammen är WorldSkills Sweden en bra källa att vända sig till.  

Det finns en mängd olika vägar att gå efter gymnasietiden. Du kan börja arbeta direkt, starta eget eller studera vidare. Är du intresserad av att läsa vidare kan du antingen söka in på någon av alla de utbildningar som finns på yrkeshögskolor runt om i Sverige eller söka annan lämplig utbildning på någon av Sveriges alla högskolor. Runt den här hubben kan du själv undersöka vilka olika yrkeshögskoleutbildningar som finns och du kan också besöka Chalmers Tekniska högskolas hemsida som är ett exempel på högskola du kan komma att studera på."

Karosseri & Lackering

Personbil

Lastbil och mobila maskiner

Transport

Isak Lindsnäs - Fordonslackerare

Text

Linnea Sundin - Lastbilsteknik

Text

Alexander Grandin - Bilskadeteknik

Text

Lovisa Torstensson - Yrkesförare

Text

Vid den här hubben hittar du film som ger dig en liten inblick i hur det kan vara att läsa Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Titta igenom filmerna och gå sedan vidare för att få mer information om de olika inriktningar man kan läsa inom programmet och några exempel på jobb man kan få.

Fordon och transportprogrammet
Fordon och transportprogrammet
Yrkes-SM

Vid den här hubben kan du titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Fordons- och transportprogrammet inriktning karosseri och lackering kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Text

Text

Exempel på yrken

Nedan listas några exempel på yrken kopplade till en gymnasieutbildning på Fordon &Transport programmet med inriktning "Karosseri & Lackering". I bilden här intill kan du se ytterligare karriärvägar.

 • Bilplåtslagare
 • Industrilackerare
 • Rekonditionerare
 • Skadereglerare
 • Säljare
 • Plastreparatör

Text

Vid den här hubben kan du titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Fordons- och transportprogrammet inriktning personbil kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå"

Text

Text

Personbilsmekaniker
Personbilsmekaniker
Exempel på yrken

Nedan listas några exempel på yrken kopplade till en gymnasieutbildning på Fordon &Transport programmet med inriktning "Personbil". I bilden här intill kan du se ytterligare karriärvägar.

 • Bilförsäljare
 • Kundtjänstmedarbetare
 • Reservdelstekniker
 • Tekniker
 • Reservdelsspecialist

Text

Reservdelsspecialist

Vid den här hubben kan du titta på ett  exempel på hur dina gymnasiestudier på Fordons- och transportprogrammet inrikting lastbil och mobila maskiner kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Nikolaj Krom

Text

Text

Maskinmekaniker
Lastbilsmekaniker
Exempel på yrken

Nedan listas några exempel på yrken kopplade till en gymnasieutbildning på Fordon &Transport programmet med inriktning "Lastbil". I bilden här intill kan du se ytterligare karriärvägar.

 • Bussmekaniker
 • Mc-mekaniker
 • Hjulmekaniker
 • Bilsportstekniker

Text

Vid den här hubben kan du titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Fordons- och transportprogrammet inriktning transport kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Oscar Ågren

Text

Text

Text

Bussförare
Yrkesförare
Exempel på yrken

Nedan listas några exempel på yrken kopplade till en gymnasieutbildning på Fordon &Transport programmet med inriktning "Transport". I bilden här intill kan du se ytterligare karriärvägar.

 • Budbilschaufför
 • Truckförare
 • Kranbilsförare
 • Dumperförare
 • Lots
 • Distributionsförare

Text

Vägskäl

Text

Vägval?

Text

Studieort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera Fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering. Välj program och län du vill studera i, så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Studieort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera Fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil. Välj program och län du vill studera i, så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Studieort

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera Fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner. Välj program och län du vill studera i, så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Studieort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera Fordons- och transportprogrammet med inriktning transport. Välj program och län du vill studera i, så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

WorldSkills Sweden

Efter

gymnasiet?

Mer information

Exempel på poängfördelning
Exempel på poängfördelning

Fordon- och transportprogrammet

Curriculum - LGR 11