Hej och välkommen till denna lärcirkel om det Industritekniska programmet på gymnasiet. Här får du information om gymnasiestudier, karriärsmöjligheter och hur du kan läsa vidare efter gymnasiet. Jag heter Lisa och kommer att guida dig igenom den information du skall få ta del av. Här till vänster hittar du en film om hur du navigerar dig igenom de olika funktioner som finns i lärcirkeln, så börja med att titta igenom den. Följ sedan pilarna och min vägledning för att ta dig vidare.

OK

Vid den här hubben hittar du filmer som ger dig en liten inblick i hur det kan vara att läsa Industritekniska programmet på gymnasiet. Går du sedan vidare får du mer information om de olika inriktningar man kan läsa inom programmet och några exempel på jobb man kan få.

Runt den här hubben hittar du vid de olika vägarna information om de olika inriktningar du kan välja. Varje inriktning börjar med att du får titta på filmer hämtade från exempel på yrken man kan jobba med. Här finns också en lista på några exempel på jobb du kan få genom att läsa inriktningen. Du får därefter information om hur du kan forma dina gymnasiestudier.

Vid den här hubben får information om hur vardagen för två drifttekniker ser ut. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till uppåt.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Industritekniska programmet inriktning Driftsäkerhet och underhållsteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Vid den här hubben får information om hur vardagen för en cnc-operatör och en produktionstekniker kan se ut. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till neråt.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Industritekniska programmet inriktning Produkt och maskinteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Vid den här hubben får information om hur vardagen för en svetsare kan se ut och du får också se en film om svetsaryrket i allmänhet. Du får se några exempel på möjliga jobb och är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till uppåt

Vid den här hubben får information om hur vardagen för en processoperatör och en industrilackerare kan se ut. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till neråt.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Industritekniska programmet inriktning Svetsteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på Industritekniska programmet inriktning Processteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Här till höger kan du kolla in vad WorldSkills Sweden är och du kan också undersöka vad som eventuellt kan hända efter gymnasiet om du skulle vilja studera vidare.

WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. De är exempelvis inblandade i Yrkes-SM, Yrkes-EM och de jobbar aktivt för att öka förståelsen för hur det är att studera på ett yrkesprogram och sen ta sig ut i yrkeslivet. För att få uppdaterad information om nyheter och event kopplade till yrkesprogrammen är WorldSkills Sweden en bra källa att vända sig till.

Det finns en mängd olika vägar att gå efter gymnasietiden. Du kan börja arbeta direkt, starta eget eller studera vidare. Är du intresserad av att läsa vidare kan du antingen söka in på någon av alla de utbildningar som finns på yrkeshögskolor runt om i Sverige eller söka annan lämplig utbildning på någon av Sveriges alla högskolor. Runt den här hubben kan du själv undersöka vilka olika yrkeshögskoleutbildningar som finns och du kan också besöka Chalmers Tekniska högskolas hemsida som är ett exempel på högskola du kan komma att studera på.

Driftsäkerhet och underhåll

Processteknik

Produkt och 

maskinteknik

Svetsteknik

Drifttekniker

Text

Text

Philip Fryk

Text

Sofie Hedman

Text

Drifttekniker - Majid
Drifttekniker 2
Produktionstekniker
CNC operatör - Tobias

Text

Svetsare - Karl
Processoperatör
Industrilackerare

Text

Industritekniska programmet
Teknikcollege
Industrilackerare

WorldSkills Sweden

Efter gymnasiet?

Vägskäl

Text

Vart skall du gå?

Text

Text

Text

Text

Text

Yrkes-SM
Exempel på studieinriktning

Yrkeshögskoleutbildningar:

  • 3D-printing specialist
  • CAD-konstruktör
  • Produktionstekniker
  • Underhållsingensjör

Högskoleutbildningar:

  • Industridesigner
  • Maskiningenjör
  • Energiingenjör
  • Industriell ekonomi

Text

Text

Text

Text

Industritekniska programmet

Mer information

Curriculum - LGR 11