Hej och välkommen till denna lärcirkel om El- och energiprogrammet på gymnasiet. Här får du information om gymnasiestudier, karriärsmöjligheter och hur du kan läsa vidare efter gymnasiet. Jag heter Kajsa och kommer att guida dig igenom den information du skall få ta del av. Här till höger hittar du en film om hur du navigerar dig igenom de olika funktioner som finns i lärcirkeln, så börja med att titta igenom den. Följ sedan pilarna och min vägledning för att ta dig vidare till

OK

Vid den här hubben hittar du filmer som ger dig en liten inblick i hur det kan vara att läsa El- och energiprogrammet på gymnasiet. Går du sedan vidare får du mer information om de olika inriktningar man kan läsa inom programmet och några exempel på jobb man kan få längre fram.

Runt den här hubben hittar du vid de olika vägarna information om de olika inriktningar du kan välja. Varje inriktning börjar med att du får titta på filmer hämtade från exempel på yrken man kan jobba med. Här finns också en lista på några exempel på jobb du kan få genom att läsa inriktningen. Du får därefter information om hur du kan forma dina gymnasiestudier.

Vid den här hubben får du information om hur vardagen för en eltekniker och en elinstallatör kan se ut. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till höger.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på El- och energiprogrammet inriktning Elteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Vid den här hubben får du information om hur vardagen för en servicetekniker, en industrielektriker och en som jobbar inom mekatronik kan se ut. Dessa är tre exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till vänster.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på El- och energiprogrammet inriktning Automation kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Vid den här hubben får du information om hur vardagen för en vindkrafttekniker kan se ut. Du får också se en film som visar olika delar av jobb som är kopplade till energiteknik. Dessa är några exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till höger

Vid den här hubben får du information om hur vardagen för en nätverkstekniker och en IT-tekniker kan se ut. Dessa är två exempel på jobb, är du nyfiken på att se fler exempel på möjliga yrken kan du titta på bilden med olika karriärsvägar. För att få information om hur dina studier på gymnasiet skulle kunna se ut följer du pilen till vänster.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på El- och energiprogrammet inriktning Energiteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Nu skall du få titta på ett exempel på hur dina gymnasiestudier på El- och energiprogrammet inriktning Dator- och kommunikationsteknik kan se ut. Klicka upp bildspelet här intill för att se vilka kurser som är obligatoriska och exempel på hur ett urval av de valbara kurserna kan se ut. För fullständig överblick kan du följa länken till skolverkets översikt. Känner du att du har koll på vilken utbildning du vill läsa kan du följa länken till gymnasieinfo här intill. Där kan du söka på om det finns en gymnasieskola nära dig som har utbildningen du vill gå.

Här nedanför kan du kolla in vad WorldSkills Sweden är och du kan också undersöka vad som eventuellt kan hända efter gymnasiet om du skulle vilja studera vidare.

WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. De är  exempelvis inblandade i Yrkes-SM, Yrkes-EM och de jobbar aktivt för att öka förståelsen för hur det är att studera på ett yrkesprogram och sen ta sig ut i yrkeslivet. För att få uppdaterad information om nyheter och event kopplade till yrkesprogrammen är WorldSkills Sweden en bra källa att vända sig till.  

Det finns en mängd olika vägar att gå efter gymnasietiden. Du kan börja arbeta direkt, starta eget eller studera vidare. Är du intresserad av att läsa vidare kan du antingen söka in på någon av alla de utbildningar som finns på yrkeshögskolor runt om i Sverige eller söka annan lämplig utbildning på någon av Sveriges alla högskolor. Runt den här hubben kan du själv undersöka vilka olika yrkeshögskoleutbildningar som finns och du kan också besöka Chalmers Tekniska högskolas hemsida som är ett exempel på högskola du kan komma att studera på.

Automation

Energiteknik

Dator- och 

kommunikations-

teknik

Elteknik

Aron Sandstedt

Text

Henrik Johansson

Text

Olof Nilsson

Text

Jämtlands gymnasium

Text

Sebastian Andersson - Eltekniker
Elinstallatör - Kajsa
Industrielektriker - Joakim
Servicetekniker

Text

Energiteknik
Vindkraftstekniker
IT-tekniker - Daniel
Nätverkstekniker - Patrik
Axel Gustavsson

Text

El- och energiprogrammet

Studieort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera El- och energiprogrammet med inriktning Automation. Välj program och län du vill studera i så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Mekatronik - John
Studieort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera El- och energiprogrammet med inriktning Dator- och kommunikationsteknik. Välj program och län du vill studera i så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Studieort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera El- och energiprogrammet med inriktning Energiteknik. Välj program och län du vill studera i så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Stuideort?

Om du följer länken här nedan kan du söka ut var i Sverige du kan studera El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik. Välj program och län du vill studera i så får du fram en lista över gymnasieskolor som erbjuder utbildningen.

Studieort?

Isabelle Eldh - El- och energiprogrammet

Efter gymnasiet?

Vidarestudier

Text

Källa eio.se

Text

Mattias Lindström

Text

Text

Yrkes-SM
Robin Stattin

Text

Alexander Ek

Text

Text

Teknikcollege

WorldSkills Sweden

Text

Text

Text

Text

Mer information

Curriculum - LGR 11