Vad gör du om 5 år?

Fordon och Transport och framtiden

år 1

Ditt första år

Med en stabil yrkesutbildning att stå på, ser du nu möjligheterna framför dig. "Utan fordon, utan förflyttning, stannar Sverige" säger du över en fika. Kanske reparerar du en ny smart bil för första gången eller dirigerar viktigt gods från A till B. Ditt första år inom Fordon och Transport sätter din kurs mot en produktiv framtid.

år 3

Smart förflyttning

Du tar studenten med en efterfrågad kompetens som grund. Gå direkt ut i verkligheten och ta ett jobb i den nya smarta transportsektorn, fördjupa dina kunskaper på yrkeshögskolan eller förverkliga en dröm i ditt eget företag. Alla timmar du investerat i praktiskt kunnande har byggt ett självförtroende många saknar.

år 5

Ditt jobb

Redan här? Du har nu en bred och djup kunskap om Fordon och Transport och en egen vision för vad som är framtiden. Läste du vidare på yrkeshögskola? Har företaget expanderat? Dirigerar du en flotta av autonoma lastbilar? Kommunicerar bilar med varandra? Kan vägarna förutspå väder? Vi ses i framtiden.

“Kul att man behövs för att människor ska ta sig till jobbet"

Träffa Lorentz

Fördjupning

Det finns en spännande framtid inom Fordon och Transport för dig, i Sverige och i världen.

Har du 10 min till? Vi har gjort en karta över de vägar du kan ta:

Hoppa till kartan

Yes!

Din roll för Sverige

På vägarna, vattnen, i luften. Genom tunnlarna, snön, skogarna. Vi är helt beroende av förflyttning. I ett avlångt väderomväxlande land måste mat, människor, mediciner ta sig fram. Sverige behöver problemlösare som håller infrastrukturen i rörelse, dedikerade förare av tunga fordon, mobila maskiner, smarta bilar. Om fordon och transport stannar, stannar Sverige.

Om 5 år och in i framtiden krävs tjejer och killar som kan hantera spjutspetsen inom digital teknik och avancerade system.