Vad gör du om 5 år?

Hantverk och framtiden

år 1

Ditt första år

Med en stabil yrkesutbildning att stå på, ser du nu möjligheterna framför dig. “Idag ska jag styla hår för Vogue eller jag ska ställa ut mina ringar på bröllopsmässan  ” berättar du för vännerna. Kanske är du smyckesdesigner med egna kollektioner? Kanske designer du möbler för framtiden eller gör textildesigns för ett av de stora modehusen. Ditt första år inom Hantverk sätter din kurs mot en produktiv framtid.

år 3

Smart hantverk

Du tar studenten med en efterfrågad kompetens som grund. Gå direkt ut i verkligheten och ta ett jobb i någon av inriktningarna inom hantverk eller fördjupa dina kunskaper på högskola/yrkeshögskola eller varför inte förverkliga en dröm i ditt eget företag. Alla timmar du investerat i praktiskt kunnande har byggt ett självförtroende många saknar.

år 5

Ditt jobb

Redan här? Du har nu en bred och djup kunskap inom ett av de många möjliga områdena av Hantverk. Du har en egen vision för vad som är framtiden. Läste du vidare på yrkeshögsskola? Har företaget expanderat? Produceras kläder av andra material? Smider du smycken av material hämtat från nya ställen, kanske andra planeter? Har du vunnit priser för dina möbeldesigns? Vi ses i framtiden.

“Man har lärt sig mycket och utvecklats som person."

Träffa Olivia

Fördjupning

Det finns en spännande framtid inom Hantverk för dig, i Sverige och i världen.

Har du 10 min till? Vi har gjort en karta över de vägar du kan ta:

Hoppa till kartan

Yes!

Din roll för Sverige

Hantverk kommer alltid ha en viktig roll nu och i framtiden. Hur smarta maskiner och teknik vi än för ska kan de inte ersätta människans sinne för innovation och estetik. Oavsett vilken väg du väljer att gå inom hantverksområdet kommer du att bli en specialist med en kompetens som är unik. Med företag så som Kosta Boda, Orrefors, Ikea har Sverige en lång historia av en världskänd hantverksindustri vi behöver dig för att fortsätta denna tradition.

Om 5 år och in i framtiden krävs tjejer och killar som kan hantera spjutspetsen inom de olika hantverksområdena.